New 2500 tonne Potato Box Store

  • 0

This project arose out of a client’s need to resite the farmyard away from the old buildings that have provided sites for new and alternative businesses and the need for improving returns from the expanding potato crop.  Therefore the brief was to ensure that the building would be sited to allow further expansion of the farmyard with additional buildings at a later date.  It also had to provide new workshops for the farm and a certain amount of machinery storage as well as two potato box storage areas which could be kept under different storage regimes if required, plus grading area.

The green field site presented a number of particular planning, drainage and groundwork problems which were successfully overcome by setting the building on an especially designed ring beam foundation.

rhf1The building, supplied by A C Bacon Engineering, was clad with insulated composite cladding over the roof and sides of the storage area including a dividing wall.  The stores were filled via eave height with insulated sectional slide-over doors.

Space at the rear of the store was at a premium because the building needed to be cut into a bank on the site boundary.  The choice of refrigeration units assisted greatly in this.  Two Welvent packaged refrigerated air mixing units were installed with the plant completely contained within the unit inside the building so removing the need for condenser units outside.
rhf3A new electrical supply was brought onto the site which meant that a plant room was constructed at the rear for the meter and distribution boards etc.

rhf2The Welvent units are controlled by their UAPC controller which provides precise control of the store environment utilising low tariff electricity which can be used with a printer or have the facility for remote sensing by PC.  The unit also has the ability to control the CO2 levels within the store.